Aleksandra Bielecka
Redakcja jagodygoji.info.pl
Medycyna akademicka podchodzi w sposób bardzo sceptyczny do witaminy C i raczej w gronie akademików nie przebijają się specjalnie teorie o jej zadziwiających właściwościach, zwłaszcza jeśli jest połączona z bioflawonoidami, jak twierdzą liczni apologeci niemalże magicznych właściwości witaminy C.
Padają twierdzenia, że witamina C w otoczeniu bioflawonoidów jest w stanie skutecznie leczyć zachorowania związane z wirusem ebola, jest lekiem na polio, ptasią grypę, hemofilię, szkorbut, gościec stawowy, ptasią grypę i zapalenie nerek.
Osoba samodzielnie myśląca oczywiście będzie w stanie samodzielnie zweryfikować prawdziwość twierdzenia, że witamina C z bioflawonoidami leszczy wszystko od drobnego przeziębienia po wirusa ebola i inne modne choroby, które w ostatnim czasie mroziły krew w żyłach osoby określane zwykle mianem ciemnego ludu.
Tym niemniej, skuteczność witaminy C w starciu z powszechnymi i niespecjalnie groźnymi wirusami jest jak najbardziej możliwa, ponieważ wyeliminowanie jej niedoboru, który jest charakterystyczny dla większości osób w naszym kręgu kulturowym, Można wręcz powiedzieć, że witamina C w takich przypadkach może stanowić dla nas pierwszą linię obrony. Co więcej, witamina C jest w stanie eliminować z organizmu wiele substancji toksycznych, takich jak dwusiarczek węgla, anilina i ołów.
Najważniejsze funkcje witaminy C w organizmie człowieka odnoszą się do jej wpływu na działanie układu odpornościowego oraz do ochrony białek oraz naszego DNA przed oksydacją. Bez odpowiedniej ilości witaminy C nie może zachodzić prawidłowo proces fagocytozy, czyli pochłaniania przez elementy układu odpornościowego drobnoustrojów chorobotwórczych znajdujących się we krwi. Warto też podkreślić, że w organizmie nasyconym witaminą C w wątrobie łatwiej tworzy się glikogen, co podnosi jej skuteczność w przetwarzaniu toksyn.
Jest to szczególnie ważne w przypadku pojawienia się w naszym organizmie pasożytów, w tym zwłaszcza groźnych grzybów i robaków. Większa ilość glikogenu jest również bardzo ważna dla wątroby dotkniętej chorobami wirusowymi.
Znaczenie witaminy C dotyka również kwestii psychologicznych, ponieważ jej niska ilość w organizmie może powodować znacznie szybsze uczucie zmęczenia i znużenia. Podniesienie jej poziomu sprawi, że przyspieszą funkcje metaboliczne, ponieważ będzie mogła ona pełnić rolę specyficznego dawcy wodoru i przenośnika elektronów w komórkach. Bezpośrednio przyspiesza to działanie wielu enzymów, zwłaszcza tych uczestniczących w syntezie kolagenu, substancji krytycznej dla wypełnienia przestrzeni międzykomórkowych.
Redakcja jagodygoji.info.pl