Jaka jest rola witaminy C w odżywianiu?

Witamina C już od jakiegoś czasu cieszy się opinią tej, która charakteryzuje się imponującymi właściwościami medycznymi. O ile jednak do pewnego momentu przekonanie to było oparte jedynie na obserwacji, o tyle dziś mamy do czynienia z licznymi badaniami, które stanowią najlepsze potwierdzenie takiego stanu rzeczy.

Nie ma chyba nikogo, kto nie słyszałby o marynarzach, którzy podczas długich rejsów znakomicie radzili sobie ze statkami pirackimi, nie mieli jednak szans na bezpieczny powrót do domu, ich pogromcą okazywał się bowiem szkorbut. Dziś już wiemy, że codziennie warto sięgać po owoce, jeśli bowiem zapomnimy o tym, możemy zafundować sobie doświadczenia tak nieprzyjemne, jak choćby krwawienie dziąseł, uczucie nieustannego zmęczenia, a nawet depresja.

Jak zatem udaje się nam rozwijać się bez tego rodzaju powikłań? Czy witamina C zawarta w spożywanych przez nas pokarmach jest dostarczana do organizmu w odpowiedniej formie?

Niska zawartości witaminy C w diecie

Podstawowym problemem wydaje się w tym kontekście to, że witamina C nie jest przez nasz organizm wytwarzana bezpośrednio z cukrów prostych, choć inne kręgowce radzą sobie całkiem dobrze z tym zadaniem. Najprawdopodobniej na którymś z etapów ewolucji zatraciliśmy tę umiejętność właśnie dlatego, że witamina C dostarczana z pożywienia pojawiała się w ilości odpowiadającej naszym organizmom.

Bogate wartości odżywcze

Niestety, dziś jesteśmy już pewni, że nasi przodkowie spożywali witaminę C w ilościach znacznie większych niż my. Szacunkowe obliczenia wskazuje, że mogło być to nawet 600 miligramów na dzień, co jest dawką nawet dziesięciokrotnie większą niż ta, z którą mamy do czynienia obecnie.

Okazało się zresztą, że problem niedoboru witaminy C został dość skutecznie rozwiązany nawet na tych obszarach, które nie były bogate tak w krzewy, jak i drzewa owocowe. Tubylcy szybko odkryli tam korzyści z jedzenia surowych gruczołów nadnercza. Ich metoda polegała na rozrywaniu tuszy dopiero co upolowanej zwierzyny, wyszukiwaniu nerek oraz dzieleniu między członków plemienia gruczołów nadnercza.

Opis takiego rytuału nie brzmi zbyt apetycznie, szybko jednak zorientowano się, że rezygnacja z tego specjału powoduje szereg poważnych chorób i stanowi zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale i dla życia. Dziś na szczęście w sytuacji, w której brakuje nam witaminy C nie musimy decydować się na aż tak radykalne rozwiązania, okazuje się bowiem, że problem można rozwiązać sięgając po suplementy.

Autor

Michał Żulczyk

Redakcja jagodygoji.info.pl