Wykorzystanie kwasu askorbinowego w leczeniu

Molekuła życia, jak czasami określana jest witamina C, to substancja nie do przecenienia. Chociaż nie ma dowodów na to, by witamina C była lekarstwem na jakiekolwiek choroby sama w sobie, wyłączając z tego oczywiście choroby wynikające z niedoborów tej substancji, to wykorzystuje się ją jako terapię wspomagającą w wielu chorobach. Bardzo skuteczną terapię wspomagającą.

Związane jest to z tym, że organizm ludzki nie produkuje witaminy C samodzielnie, a jest ona bardzo istotna dla wielu procesów zachodzących w naszym ciele i co bardzo ważne, w przypadku jakichkolwiek problemów fizycznych lub chemicznych zapotrzebowanie na nią rośnie gwałtownie.

Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka zauważono na długo, zanim zdaliśmy sobie sprawę z jej istnienia. Wszędzie tam, gdzie brakowało pożywienia i ludzie skupiali się na produktach wysoko kalorycznych, pojawiały się te same typowe schorzenia. Człowiek nie wytwarza witaminy samodzielnie, więc ile byśmy nie dostarczyli kalorii, witaminy C mieć nie będziemy.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Współczesny świat powoduje, że korzystamy z produktów spożywczych nastawionych na kaloryczność i zaspokajanie głodu, a substancje wspomagające, zwłaszcza takie jak nietrwała witamina C, są z naszej diety wypychane. Równocześnie zanieczyszczenia i stres sprawiają, że równocześnie ze zmniejszaniem się podaży witaminy C rośnie nasze zapotrzebowanie na nią.

Naturalne suplementy

W związku z tym każda chora osoba i każda osoba w stresie powinna suplementować witaminę C w bardzo dużych ilościach. Wystarczy spojrzeć na zwierzęta zdolne do syntezy witaminy C. Pies o masie 35 kilogramów wytwarza jej 25 gramów na dobę. A człowiek ma przetrwać na 100 miligramach.

Lekarze zalecają przyjmowanie witaminy C

Wielu lekarzy nie godzi się na dietę tak ubogą w witaminę C i już blisko od stu lat wielu uznanych medyków, takich jak dr. Pauling, dr Klenner, dr Cathcart, dr Rath, dr Stone, dr Cameron czy dr Levin, stosuje bardzo wysokie dawki witaminy C z bardzo dobrymi skutkami dla ich zdrowia.

Kiedy chcemy zwiększyć ilość witaminy C w naszym organizmie, powinniśmy raczej stawiać na jej naturalne źródła. Witamina C syntetyczna nie jest gorsza od naturalnej, ale sposób jej podania powoduje, że dla naszego organizmu trudniej jest ją odpowiednio wchłonąć i wykorzystać. W owocach i warzywach mamy flawonoidy i wiele innych substancji, które w tym pomagają.

Autor

Karolina Barczyńska

Redakcja jagodygoji.info.pl